Nyhetsbrev


De nyhetsbrev som skickats under flertalet månader verkar inte ha kommit fram till mottagarna. Men för den som undrar vad vi pysslat med publicerar vi här de nyheter vi skrivit om fram till mars 2021 när vi bytte lösning.

Mars 2021

Medlemsavgift

För att täcka föreningens kostnader och möjliggöra inköp av maskiner, verktyg och material kommer medlemsavgift att behövas från och med i år. För enskild medlem är avgiften 100:- och familjeavgift är 250:- oavsett familjestorlek.

Medlemsavgiften betalas enklast genom Swish på 1231011998, märk betalningen med din epostadress. Annars gör du en betalning till vårat konto i Swedbank 8327-9,704 711 863-8. Ange din epostadress som meddelande. Medlemsavgiften erläggs senast 2021-04-25.

Teknikspår / barnslinga

Sundbybergs kommun har godkänt vårat förslag till ett teknikspår / barnrunda. Denna blir 800-1000 meter lång och kommer husera till vänster om klippan där NICK-segmentet börjar idag. Diverse hinder kommer byggas för att låta barn från 5 år och uppåt ta sig upp, ner och över olika hinder och balansera på andra. Bygget sparkar igång redan på söndag 28/3 12:00 på ovan nämnda plats om man vill bidra. Det behövs krattas, klippas sly, flyttas fallna träd och annat förutom att snickra hinder.

I anslutning till barnslingan kommer fler rastbänkar ställas upp och kommunen fixar även en eldstad och en papperskorg.

Aktiviteter

Vi har haft möte med kommunen om teknikslingan och vi har även planerat en gemensam aktivitet med Sundbybergs IK för att se om vi kan få till cykling på delar av Extremen.

Arbetsgrupp

Det behövs fler som fixar i skogen. Allt från att sätta upp skyltar som fattas, näta spång, hålla stigen snygg till mer omfattande jobb. Ju fler som hjälper till desto kortare tid tar det dessutom. Gå gärna med i Facebook-gruppen Sundbybergs Stigcyklister Arbetsgrupp | Facebook där vi diskuterar åtgärder och önskemål. Nu när vi även fått teknikslingan så kommer lite mer underhåll behövas, dock på väldigt begränsad yta.

Pumptrack

Är du skriven i Sundbybergs kommun? Gör då gärna ett medborgarförslag till kommunen rörande pumptrack. Förslag till text: ”Jag föreslår att kommunen anvisar mark till föreningen Sundbybergs Stigcyklister för byggnationen av en pumptrack i asfalt och en skills-area för MTB i gamla Milot-området.”. Medborgarförslaget lämnar du på Medborgarförslag – Sundbybergs stad.


Februari 2021

Vill du bli ledare?

Friluftsfrämjandet söker ledare till sina grupper. Är du intresserad av att vara med, hör av dig till Jan Eden på 072-584 89 63 eller jan.eden@live.se.

Aktiviteter

Sedan förra utskicket har vi skyltat upp med ett antal ”Ridning förbjuden”-skyltar för att inte ha hästar på cykelspåret.

Vi har kommunicerat med stallen i Solna / Sundbybergs kommuner rörande ridningen på cykelspåret. Vad vi sett har det upphört med ser du ryttare eller spår av ridning på cykelspåret så felanmäl gärna i appen så kommunen får del av statistiken.

Bidra till föreningen

Det finns ett flertal önskemål om både features i skogen och föreningsaktiviteter.

 • Swish: Vi har numera Swish. Bidrag mottages tacksamt på 1231011998.
 • Byggda drop. Bygga lite större drop på lämpliga platser. Här behöver vi lite hjälp att identifiera lämplig plats, helst med kort+GPS-koordinater. Virke får vi från kommunen men vi behöver då samlas för att bygga, se punkten ”Arbetsgrupp”.
 • Barnspår. Har frågat kommunen om vi kan bygga ett barnspår med lättare hinder i trä till vänster om starten i skogen.
 • Gruppcykling. Vill du leda en grupp för stigvisning / regelbunden cykling tillsammans?
 • Arbetsgrupp. Det behövs fler som fixar i skogen. Allt från att sätta upp skyltar som fattas, näta spång, hålla stigen snygg till mer omfattande jobb. Ju fler som hjälper till desto kortare tid tar det dessutom. Gå gärna med i Facebook-gruppen Sundbybergs Stigcyklister Arbetsgrupp | Facebook där vi diskuterar åtgärder och önskemål.

Pumptrack

Är du skriven i Sundbybergs kommun? Gör då gärna ett medborgarförslag till kommunen rörande pumptrack. Förslag till text: ”Jag föreslår att kommunen anvisar mark till föreningen Sundbybergs Stigcyklister för byggnationen av en pumptrack i asfalt och en skills-area för MTB i gamla Milot-området.”. Medborgarförslaget lämnar du på Medborgarförslag – Sundbybergs stad.


December 2020

”Call to action”

Önskemål finns om en cykeltvätt vid spårstarten, och det finns redan en cykelstation vid Brotorpshallen där det finns vatten. Däremot saknas slang så det vore bra att felanmäla det via appen ovan. Gör gärna detta även nu i december.

Vi kommunicerar med flertalet stall runtom Ursvik då det rids i cykelspåret, många hör av sig och är oroliga för olycksrisken och även hästbajs som irritationsfaktor. Notera att vi fortfarande visar hänsyn och saktar ner, men hänvisa gärna ryttaren till regel C3 i reservatsreglerna om att ridning ej får ske på skyltat motionsspår, vilket MTB-spåret är enligt Sundbybergs kommun. Felanmäl gärna i appen så kommunen får del av statistiken.


November 2020

Aktiviteter

Sedan förra utskicket följande hänt:

 • Vi har blivit sponsrade av Hornbach med handverktyg till skogsarbetet!
 • Nya informationsskyltar om mötande och löpare, samtidigt som vi skyltat upp för löpare att dom får mötande trafik i början på varv 2.
 • Förbättrat skyltningen
 • Nytt B-spår ovanför tunnelbanan
 • Grusat diverse vattenpölar
 • Grusat under kraftledningen så att stenen är ett litet drop
 • Ny sträcka till/från spårcentralen komplett med skyltar från kommunen om låg hastighet. Vänligen respektera detta!
 • Tältlägret är bortrensat av Sollentuna kommun
 • Vi har lämnat in ett förslag till Sundbybergs kommun om en pumptrack i asfalt och skills area

September 2020

Aktiviteter

Vi har hunnit med en hel del aktiviteter sedan sist:

 • Stigfixardagen den 23/8 när vi röjde upp och skyltade om hela spåret
 • Förbättrat skyltningen löpande sedan dess
 • Beställt varningsskyltar för löpare / häst / korsning som sätts upp så fort dom levereras
 • Vi har lämnat in ett förslag till Sundbybergs kommun om en pumptrack i asfalt och skills area
 • Vi har haft en grävarkväll och nästa är den 29/9 för att dra ny stig för att undvika korsande häst- / löpar-spår i hög hastighet, se https://www.facebook.com/events/343506396850824/ för mer information och anmälan. Kommer finnas eld för att grilla korv om man vill äta middag i skogen.

Information

På torsdagarna har Friluftsfrämjandet MTB-cykling för barn i olika åldrar, dom är ute i spåret på olika platser och övar. Sträckan från spårcentralen och upp till spåret kommer göras om så att farten hålls ner och skyltas som transportsträcka. Har man skapat något segment som börjar vid spårcentralen är det läge att flytta upp start och mål till grusvägen med andra ord.

”Call to action”

Önskemål finns om en cykeltvätt vid spårstarten, och det finns redan en cykelstation där det finns vatten. Däremot saknas slang så det vore bra att felanmäla det via appen ovan.


Augusti 2020

Medlemmar

I dagsläget är vi 364 medlemmar med 14% kvinnor! Kul med sån fantastisk uppslutning och vårt stora medlemsantal har verkligen spelat roll i våra diskussioner med kommunerna.

Aktiviteter

Vi har hunnit med en hel del aktiviteter och pappersarbete sedan Maj:

 • Startat föreningen, med pappersarbete till Skatteverket
 • Förhandlat med Sundbybergs kommun vad gäller omdragning av NICK-spåret
 • Gjort en ansökan till miljönämnden i Solna kommun för omdragning av spåret på Solna-sidan av naturreservatet
 • Registrerat föreningen i Sundbybergs föreningsregister vilket möjliggör föreningsbidrag
 • Skickat in alla papper och blanketter som behövs för att registrera ett bankkonto

I planeringen längre fram i höst finns även möjligheten att skylta upp ytterligare ett spår som delvis delar dragning med Extrem-spåret, trail-löpspåret, och ett barnspår med start vid Milot enligt önskemål från Friluftsfrämjandet som kör MTB-kurser för barn i skogen.

Stigfixardag

Den 23/8 har vi vår första stigfixardag, anmälan görs enklast på https://www.facebook.com/events/1162216157470725 så vi vet hur många som planerar att dyka upp. Vi kommer ta ner de gamla blåvita skyltarna och spika upp nya, riva gammal spång och bygga ny, röja sly och gräs där det behövs och längs de nya sträckningarna kan vi behöva såga stubbar osv. Ju fler vi är desto fortare går det, och GPX:en för nya spåret kommer inte upp förräns vi är klara. Spårlängden ökar från 8.5 km till 13.5 km så ytterligare 5 kilometer att ta ut sig på.