Informationskampanj


Följande information har gått till alla stall i Solna / Sundbyberg och postats i gruppen “Vi som rider på Järvafältet” på Facebook 25/5 2021.

Information till dig som rider i Igelbäckens naturreservat i Solna/Sundbyberg

Sundbybergs Stigcyklister med 250 medlemmar förvaltar MTB-spåret i Igelbäckens naturreservat i samarbete med Sundbybergs kommun och Solna stad. Spåret är ett av Stockholms mest populära med väldigt många besökande cyklister. Under 2020 spenderade medlemmarna över 700 timmar på att dra om spåret, röja sly, skylta och säkerställa att både Solna och Sundbybergs kommun godkände spåret. Föreningens kostnad till Solnas miljönämnd uppgick till 9400:-. Hittills under 2021 har vi lagt ungefär 300 timmar på att grusa, bygga spång och ta bort korsningar där vi möter ryttare eller löpare i hög hastighet.

Det förekommer regelbundet ridning på löpar- och cykelspåret, vilket i just vårat fall lätt blir olyckligt då man som cyklist färdas både snabbt och tyst. Detta kan som bekant skrämma häst och 2019 hände en olycka där hästen fick avlivas. De arbetsgrupper vi har i föreningen som tillbringar kvällar och helger med att underhålla spåret vill inte heller ha ridning i cykelspåret då slitaget är markant högre, och dom vill inte mocka heller.

Enligt gällande reservatsföreskrifter är det i Sundbybergs kommun tillåtet att rida på alla stigar förutom skyltat motionsspår och i Solna stad är det endast tillåtet på skyltad ridstig. Den här informationen är den vi postar på vår hemsida, https://www.sundbybergsstigcyklister.se vilket gör att de cyklister som kikat in där inte räknar med häst på cykelspåret. Spårkartor över löparspår, cykelspår, längdskidor och ridstig finns tillgängligt på Sundbybergs hemsida, https://www.sundbyberg.se/kultur-fritid/idrott-motion-friluftsliv/lopspar-skidspar-och-cykling.html.

Arbete pågår av Sundbybergs kommun att skylta upp ridstigarna och i de korsningar där det råder oklarheter skyltar vi upp med ridning förbjuden. Vi ber att dessa skyltar respekteras.

Eventuella frågor angående cykelspåret går jättebra att maila till info@sundbybergsstigcyklister.se.

Frågor om ridstigar och reservatsregler hänvisas till respektive kommun.

 Med vänliga hälsningar Styrelsen i Sundbybergs Stigcyklister